Kodin sisäilma

 

Kodin ilmanvaihtotarpeet

Koti mahdollistaa monenlaisia erilaisia ajanviettotapoja, joita tyypillisesti jaetaan hieman erilaisiksi tiloiksi tai huoneiksi käyttötarkoituksensa mukaisesti. Erilaiset käyttötarkoitukset saattavat muuttua elämäntilanteen mukaan ja näin myös kodin sisäilmassa saattaa esiintyä huonoksi sisäilmaksi koettua tuntemusta. Kun entisestä varastotilasta tehdään makuuhuone ja aiempi makuuhuone tulee varastokäyttöön niin uudet käyttötavat asettavat uudenlaisia vaatimuksia tilojen hyvälle sisäilmalle.

Koska ihminen viettää suurimman osan elämästään kotona niin kodin sisäilmalla on merkittävä painoarvo ihmisen yleisessä hyvinvoinnissa. Makuuhuone, olohuone, kotitoimisto, harrastetila – kaikki erilaiset tilat vaativat hieman omanlaiset tarpeensa ja vaikka oleskelutilojen painoarvoa usein pidetään hieman toissijaisena niin ne kuitenkin mahdollistavat palautumisen työn rasitteista.

Kodin sisäilma vaikuttaa asuinmukavuuteen mutta sisäilman laadun mittaaminen on usein henkilökohtainen kokemus joka vaihtelee eri ihmisten välillä. Heikompaankin hengitysilman laatuun tottuu eikä huonoa sisäilmaa usein epäillä pienten fyysisten oireiden aiheuttajiksi. Kuitenkin huonon hengitysilman on osoitettu aiheuttavan seuraavanlaisia oireita:

  • Nenän tukkoisuus
  • Katkonainen uni
  • Väsymys
  • Selittämätön kuiva yskä
  • Silmien kutina, kirvely tai kuivuus
  • Hengitystieinfektiot
  • Palan tunne kurkussa
  • Jaksamattomuus
  • Iho-oireet
  • Heikko palautuminen liikunnasta

Kodin erilaiset tilat

Erilaisilla tiloilla voi olla erilaisia tarpeita sisäilman hallinnan näkökulmasta. Yleispäteviä ohjeita on hankala antaa mutta tilojen piirteiden miettiminen auttaa hahmottamaan kokonaisuutta:

Makuuhuone

Palautumisen näkökulmasta tärkein tapahtuma on kuitenkin nukkuminen joka voi kaivata hyvän sisäilman lisäksi myös hieman matalampaa lämpötilaa. Makuuhuoneiden ovien kiinni pitäminen estää äänien kantautumista sekä mahdollistaa muuta huoneistoa pienemmän lämpötilan säilyttämisen. Happirikas ilma saadaan suunnitellun tuloilman kautta tai ikkunan kautta. Makuuhuoneeseen soveltu sisäilmalaite on hiljainen ja ympäristöönsä sopiva myös ulkonäöllisesti. Laite ei saa aiheuttaa vedon tunnetta.

Olohuone

Olohuone on monenlaisen tekemisen keskipisteessä ja tila yhdistyy muihin tiloihin. Tässä tilassa kannattaa ilman tulo- ja menosuuntia miettiä sekä muiden tilojen vaikutusta olohuoneen huoneilmaan. Keittiöstä tulevat hajut vaikuttavat usein olohuoneen sisäilmaan ja kosteatilojen kosteus saattaa myös liikkua olohuoneen suuntaan. Mikäli tila on suuri niin sisäilmalaitteilla voidaan vaikuttaa ilman liikutussuuntaan.

Keittiö

Keittiö aiheuttaa sekä hajuja että lämpöä ympäröiviin tiloihin. Keittiön osalta kohdepoistojen (kuten liesituuletin) riittävyys on avainasemassa. Ruoanlaiton yhteydessä voi lisäksi harkita ikkunoiden avaamista ilmanvaihdon tehostamiseksi.

Kosteatilat

Kosteatiloissa on tyypillisesti omat poistokanavat ylimääräisen kosteuden poisjohdattamista varten. Mikäli kosteutta ei johdeta muualle niin se siirtyy ympäröiviin tiloihin nostaen niiden kosteusprosenttia.


Hyvä ilmanvaihto

Asuinrakennusten osalta hyvänä ilmanvaihdon määränä ajatellaan rakennuksen tilavuuden vaihtumista noin kahden tunnin ajanjaksolla. Ilmanvaihtoa säädetään tilakohtaisilla tulo- ja poistoilmaventtiileillä ilmanvaihtosuunnitelmien ja virtausmittareiden avulla. Kuitenkin käytäntö ja muuttuneet tilatarpeet muodostavat oman kokonaisuutensa eikä tiloissa useinkaan ole säädettyjä koneellisia ilmanvaihtojärjestelmiä tai ylipäätänsä mitään suunnitelmaa ilmanvaihdon toteuttamisesta. Tällöin pienillä sisäilmalaitteilla voidaan parantaa tilannetta merkittävästi.

Kodin ilmankosteus

Tavoiteltavana kosteusprosenttina asuintiloissa ajatellaan yleisesti noin 40-50%. Liian korkea ja pitkäaikainen kosteus vaikuttaa epäsuorasti hengitysilmaan mahdollistaen hyvät elinolosuhteet mikrobeille ja homeelle kun taas liian matala kosteusprosentti ilmenee ihmisen limakalvojen kuivamisena. Kuiva ilma ilmenee helposti kuivuutena ja ärsytyksenä silmissä, hengitysteiden alueella sekä iholla. Kodin ilmankosteus vaihtelee paljon vuodenajan mukaan ja talvella hyvänä lukemana voidaan ajatella 20-40% suhteellista kosteutta kun taas kesällä ollaan yleisesti 50-70% alueella.


Asuintilojen lämpötila

Lämpötilasuositus asuintiloissa noin noin 20 astetta, tottumuuksien mukaan muutaman asteen tarkkuudella.

Ikkunallisessa tilassa saadaan ilma vaihdettua helposti ikkunaa avaamalla. Tämä kuitenkin aiheuttaa suomen olosuhteissa helposti sisäilman lämpötilan putoamisen.


Mistä huono sisäilma sitten johtuu ?


Hyvä lähtökohta hyvälle hengitysilmalle on siis:

  • Riittävä ilmanvaihto jolloin hengitettävä ilman on happipitoista
  • Hyvä lämpötila jotta tilassa on mukava oleskella
  • Hyvä ilmankosteus

Tästä lähtökohdasta kodin hengitysilmaan siirtyy erilaisia hiukkasia erilaisista lähteistä. Tällaisia ovat esimerkiksi:
  • Pölyävät tekstiilit kutenvaatteet, huonekalut tai matot
  • Lemmikit
  • Rakenteista irtoavat pölyt ja kaasut
  • Ruoanlaitto ja takan polttaminen tuottavat huomattavan määrän hiukkasia


Kodit rakentuvat erilaisista rakennusmateriaaleista joista jokaisella on omia ominaispiirteitään ja vaikutuksia sisäilmaan. Osa tuotteista auttaa sisäilman kosteudenhallinnassa – esimerkiksi aito puu pystyy sitouttamaan kosteutta ja luovuttamaan sitä sisäilman kuivuessa. Betoni taas luovuttaa kosteutta vuosikymmeniä – haluttiin sitä tai ei. Kosteudenhallintaa häiritsevämpi ilmiö on rakennusmateriaalien tuottamat hajut joista osa tulee näkyvistä pinnoista ja osa hajuista voi tulla ilmavuodoista näkyvien pintojen takana. Lisäksi on kaasuja – kuten Radon – joiden on todettu olevan ihmisille vaarallista ja niiden olemassaoloa ei näe eikä haista.


Kodin sisäilman parantaminen vuokrattavalla laitteella

Sisäilmalaitteet ovat hyvä ratkaisu koneelliseen sisäilman parantamiseen. Ilmanvaihdon lisääminen ilman hallintaa johtaa helposti ei-toivottuihin lopputuloksiin sisäilman kosteuden ja lämpötilan suhteen ja vaikutusta on hankala saada paikallisesti hallintaan millään muulla menetelmällä. Ilmanvaihdon lisäämisen lisäksi tarvitaan ilman puhdistusta ja suodatusta. Ilman tätä ominaisuutta ajatus sisäilman parantamisesta ilmanvaihtoa lisäämällä saattaakin muuttua huonon sisäilman levittämiseksi tavanomaista laajemmalle alueelle – eli vaikutus voi olla jopa päinvastainen.

Kodin sisäilmanpuhdistimelta vaaditaan hieman eri ominaisuuksia kuin esimerkiksi toimistoon tai toimitilaan tarkoitetulta. Erityisesti makuuhuoneessa ilmanpuhdistimen on oltava hiljainen ja huomaamaton. Myös laitteen ulkonäön tulee olla sisustuksellinen ja kokonaisuuteen sopiva.

Laadukkaan ilmanpuhdistimen vuokraaminen on riskikön kokeilu. Voit palauttaa tai vaihtaa tuotteen erilaiseen malliin jos se ei tuota haluttua lopputulosta.